Praksisnær undervisning – i praksis

Realfagsundervisning i samarbeid med yrkes- og samfunnsliv gir engasjert og utforskende læring med bredt utsyn -over faget, faget i bruk, og tilknytning til andre felt. Dette er dybdelæring i alle betydninger av begrepet. Elevene ser realfagene i sammenheng, ikke bare med andre skolefag, men med yrke, samfunn og dagligliv. De møter fagfolk som er opptatt av yrket og bedriften sin, og som blir gode rollemodeller for ungdommene.

Hva er praksisnær undervisning?

Den bærende idéen i den praksisnære læringen er at du finner fagene der de er i bruk, og gir elevene udnervisning sammen med fagfolk på stedet. Bildet over er fra en bedrift som pakker produktene sine i containere som skipes over hele verden. Elevene blir kjent med begreper som tara, brutto og netto, de regner volum og vektgrenser, lærer logistikk og økonomi – her er det bedriftens produkssjonssjef som underviser på kaien. Fra klasserommet følger elevene containerskipet verden rundt, til Hong Kong der containeren losses. Økonomidrektøren kommer til skolen, og loser elevene gjennom en ukes matematikkseminar. I løpet av uken simulerer elevene salget, og regner seg frem til en faktura, gitt i amerikanske dollar. Ut fra kursen gir de råd om når fortjenesten skal veksles inn, for å gi midler til lønninger og fortjeneste.

Et utforskende samarbeidsprosjekt: elever har samarbeidet med et konsulentfirma, som skal utforme forslag til heving av en ubåt. Her legger elevene frem sitt forslag. På forhånd har de testet idéen sin med en modell i en vanntank.

10 steg i prosessen for å bygge opp et undervisningssamarbeid

1Orienter degDu vet hva du ønsker å oppnå med et samarbeid, og ser etter passende bedrift eller institusjon å ta kontakt med. Nettsidene www.7etg.no, www.nho.no, www.norskindustri.no www.godesirklar.no kan vise vei, eller gi pekere videre.
2Ta kontaktRing direkte til virksomheten du ønsker å samarbeide med. Som regel vil du få en kontaktperson, og kan avtale et møte. NHO, bransjeorganisasjonene som det er pekere til under NHO sine sider, Gode Sirklar eller kommunen kan også formidle kontakt.
3Ha et kontaktmøteAvtal et møte med din kontaktperson i bedriften. Legg frem dine ønsker for samarbeidet, hvilket omfang du mener det bør ha, og hva du venter av dine samarbeidspartnere – så langt du overskuer dette nå. Vis gjerne til andre eksempler, og hva som er gjort tidligere. Du får en orientering om virksomheten, om firmaet og hva du kan forvente av involvering.
4Lær om bedriftenDersom det er behov for det, kan du avtale hospitering. Vær en dag eller flere i bedriftens avdelinger, for å se muligheten for undervisningstiltak. Be bedriften komme i klassen og presentere seg, så får elevene og du lære om bedriften sammen, og snakke med en representant.
5Legg frem en planskisseSett opp en plan over de undervisningstiltakene du ser for deg, plassert ut over de årene samarbeidet skal vare. Vær detaljert med datoer på de nærmeste tiltakene.
6Skriv en partnerskaps- avtalePå nettsiden www.7etg.no, finner du under ”materiell” en mal for partnerskapsavtale. Etter at den er undertegnet, kan du registrere den på samme nettside.
7Bestill tiltakLag organisering og tidsramme for det første tiltaket. Legg vekt på det faglige, med å ha forarbeid, undervisning og etterarbeid. Lag oppgaver sammen med bedriften. Hele tiltaket kan foregå på skolen, eller ha et besøk på bedriften som en del. En detaljert bestilling med basis i læreplanen og klassens øvrige arbeid, er en forutsetning for en god start.
8Gjennomfør undervisningPrøv å gjennomføre det som er bestemt, helt til elevene har besvart oppgaver, skrevet rapporter og gjerne presentert resultatene sine for hverandre eller utad.
9Dokumenter og meld tilbakeBåde du og elevene bør ta vare på arbeider, foto og oppgaver. Ta kopier og send til kontaktpersoner og fagpersonell som har hjulpet til.
10Evaluer og legg nye planerSett opp evalueringsmøter med bedriften, gjerne sammen med elevene. Legg frem resultater, og bli enige om nye planer. Resultatene elevene har oppnådd i disse arbeidene, er ekte fagresultater, og er med i karakter- og vurderingsgrunnlaget.

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *