Ressurser og litteratur

Litteratur til glede og nytte

Utforskende og aktivt naturfag er en hovedstrøm i læreplaen og didaktikk i vår tid. Forskere, pedagoger og fagdidaktikere gir stadig ut bøker, som inspirerer og styker oss andre i arbeidet med å gi best mulig naturfagundervisning til barn og unge. Du finner praktisk rettet bøker med forslag til metodikk, og du finner de mer teoretiske der du kan bygge videre på kunnskap om hva som fungerer i opplæringen. Gode naturfagmiljøer, med Naturfagsenteret i psisen, har utviklet erssurser og interaktive sider som kan være med på å gjøre naturfagundervinsingen levende og spennende. Her finner du lenker til noen slike ressurser.

Bøker til inspirasjon, veiledning og forskningsbakgrunn

På naturens skuldre; hvordan ti millioner arter redder livet ditt. Anne Sverdrup Thygeson

Klasserommet utenfor, Arne Jordet
Utvidet klasserom i naturfag. Frøyland, Remmen Klasserommet utenfor, Arne Nikolaisen Jordet
Oppdag naturen! Kvammen, Østbye
Økologi. Bakke, Munkebye
Uteskoledidaktikk, Fiskum, Husby

Erfaringsbasert læring, Thorsheim, Andresen, Kolstø
Tidsskriftet Naturfag, se for eksempel nr 1/21 – Livet på jorda

Interaktive verktøy

miljolare.no

På Miljølære kan elever registrere funn og observasjoner, delta i prosjekter og i den årlige forskningskamnpanjen. Du finner aktiviteter som ‘fremmede arter’, dyreobservasjoner’, ‘livet i fjæra’, ‘mikroplast’, ‘store gamle trær’ og ‘når kommer våren’. Fra miljølære kan du også lage og skrive ut artskort, som gir elevene et nyttig og morsomt verktøy til feltarbeidet.

Artsorakel

er en app fra Artsdatabanken. Med denne kanelevene enkelt finne frem til artsnavn t fra bilder de tar med telefonen sin. Artsrorakel finnes på Appstore og Google Play, men fungerer også direkte på nett.

Dugnad for havet

Dette er havforskningsinstituttets side for å melde funn, og bidra til å øke kunnskapen om havområdene.

Nettressurser

Naturfag.no.

Dette er Naturfagsenterets nettside, Siden har utallige ressurserfor undervisning på alle trinn. Du finner ferdige undervisningsprogram,

Undervisningsopplegg med ressurser og veiledning:

Uteskole

Temasider:
Andre læringsarenaer

Høst Jord Vinter Vår

Nettsteder for naturkunnskap, prosjekter i klasserommet og videre studier

sabima.no

Sabima samler de biologiske foreningene i Norge, og er en kraftfull forsvarer av det biologiske mangfoldet. Siden har fagartikler og ressurser, og er også enportal til alle medlemsorganisasjonene.

miljostatus.no

Miljødirektoratets side for faktakunnskap om norsk natur. Du finner fagartikler, data og interaktive kart.

Havforskningsinstituttet

Instituttet viser store mengder informasjon om marine arter, forskningsbaserte artikler og strømmende data fra sine målestasjoner.

Bakgrunn og begrunnelse

Om vi skal redde naturen, og med den livsgrunnlaget vårt, må befolkningen ha naturkunnskap. Mer natur i skolens naturfag er viktig for å bygge opp slik kunnskap.

FNs naturpanel slår vært tydelig fast at naturen er i vansker. Rapporten går gjennom endringer de siste femti årene, og summerer 15000 akademiske kilder. Arter dør ut opptil hundre tusen ganger raskere enn før, av fem årsaker: Arealendringer, utnytting av arter, klimaendringer, forurensing og spredning av uønskete arter.

Omtale av rapporten, og lenke til Naturpanelets egen side, finner du på FN.no

Her kan du også lese om naturavtalen, som ble inngått i desember 2022 i Montreal


Posted

in

by

Tags: