Lage, henge opp og ikke minst: følge med på livet i, en fuglekasse eller flere engasjerer elevene i vårmånedene. Overvåking av kassen ute eller inni gir ekstra spenning og dimensjon, men det er oftest mer en nok å følge med i perioden med innflytting, reirbygging, egglegging, mating og frislipp. Kassene bør ut så tidlig som mulig om våren.
Her har vi laget klar to kasser – en standard reisekasse med 35 mm åpning med metallbeslag omkring hullet, og en rødstrupekasse med øverste del av fronten åpen.
På nettsiden til Miljølære finner du mål og instruksjoner for å bygge alle typer fufglekasser
Uglekassen har vi plassert høyt oppe på en stamme, i skogbrynet der det er tett blandingsskog. Hullet har en diameter på 11,5 cm. Kassen er ganske stor. Denne er laget i kryssfiner. Alle kassene våre er skrudd sammen, slik at det er enkelt å ta av tak eller forside for inspeksjon og rengjøring. På Vestlandet er vi nøye med god taktekking.
Det har vært et eget prosjekt å lage kasser av restematerial. Denne uglekassen er skrudd sammen av sengebunner og utslitte lenestoler. Plassering er lik, i utkanten av skogen, litt høyt oppe på en trestamme. Mer om hvordan vi har laget de ulike kassene i en pdf du kan laste ned, nederst på siden.
Her har vi laget noe annet – et insekthotell. Det er boret hull i murstein og vedkubber, og lagt inn kongler og hule stengler. Solitære insekter finner hulrommene, og lager eggleggingskammer. Vi ser at flere av hullene er kittet igjen, og håper det er insekter som bruker dem.
En humlekasse kan også være en god idé. Vi har satt sammen denne etter mål og anvisninger på ‘humleskole.no’, og fylt den med materiale etter oppskriften.
Denne kassen er konstruert for å ha et vanlig overvåkingskamera inne. Vi kan følge med fra den første inspeksjonen tidlig om våren, til reirbygging, egglegging og mating. Fuglene har god plass, slik at begge foreldrene kan mate samtidig. Livestream fra fuglekassen ligger her.
Fuglekassen med innebygd kamera ser litt spesiell ut. den er stor for å gi avstand og fokus for kameraet, og den har vindu for å gi lys. Fuglene finner likevel frem til åpningen, og vi ser at det er sporadiske besøk gjennom hele vinteren.
Byggematerialet er kryssfiner, som tillater større flater og bedre sammenføyninger med lim og skruer. Kameraet er et konvensjonelt overvåkingskamera, likt det mange har ved inngangsdøren. Forsiden, som mangler her, er satt på med fire skruer og dermed lett å ta av for inspeksjon.
Det kan være lurt å vente med reingjøring til etter en frostnatt eller to – for å unngå fuglelopper. Her ser vi at det har vært godt besøk og ivrig bygging. Ett uklekket egg ligger også tilbake. Kassen til høyre har hatt blåmeiser inne, fotoet øverst på siden er fra kamera utenfor denne kassen.
Du kan registrere fuglekassene og legge inn observasjoner dere gjør – av hekking, art og egglegging. Fuglevennen.no og miljolare.no samarbeider om registreringssiden. her ser vi noen av kassene som er omtalt, på resultatsiden.
Utforme, planlegge og snekre sammen kassen er en opplagt håndverks-aktivitet for elevene. Det går også an å kjøpe ferdige kasser, både med og uten overvåking. Pass på at åpningene er store nok – vi anbefaler Natur og Fritid sitt store utvalg. Her kan du også kjøpe metallplater til åpningen, det verner mot hakkespetter og andre inntrengere. Tegning av kassene utvider utbyttet i kogh-timene. Det er regulære, firkantete former som gir elevene øving i tegne med perspektiv og proporsjon, lys og skygge, tekstur og eventuelt farge.
Her har vi laget en tegning i frihånd, med blyant i ulik hardhet, og kullstift for overflatetekstur. Under er fuglekassen av restematerial fremstilt. Skissen her er laget utendørs, men det går fint å sette kassene på bordet inne, og bruke en lampe for eksempel skrått ovenfra for å gi lys og skygge.
Rapport, logg eller fortelling er vanlige norskoppgaver etter arbeidet med fuglekassene – men hva med å lage en boligannonse, enten utleie eller ‘bolig ønskes’? Elevene må sette seg inn i fuglenes behov og ønsker – størrelse, plassering, tilgang til reirmateriale, åpningshull, mattilgang og ledig-fra. Kanskje er det nyttig og morsomt å skrive annonse på engelsk – med tanke på trekkfuglene, og med tanke på å lære en annen type engelsk enn den narrative.
‘Friendly and nice robin seeks suitable apartment…’
Leave a Reply