Den bittesmå naturen

Naturen i forstørrelse.

Med en lupe eller en god linse får vi et annet blikk på planter og dyr. Humlen og blåbærblomsten trer tydelig frem her. Vi kan undre oss over at humler står for det meste av pollinering av blåbærene – hvordan i all verden rekker de over alle blomstene? Det blir jo myriader av bær! Fra en litt annen vinkel, og på en anne blomst, ser vi tydelig hvordan humlen bærer med seg pollenkorn:

Idasblåvinge

Bildene her er tatt med litt tålmodighet og en macro-linse. Mobiltelefonen gir mange muligheter for nærbilder, både med macrofunksjon og som billedlupe. Artsbestemming og nærmere studier blir enklere med et skarpt, forstørret bilde.

Trærne har blomster! En overraskende observasjon for elevene. Vi ser rakler og ‘gåsunger/pusekatter’ på hassel og selje tidlig om våren. Med en enkel lupe kan vi se at det er blomstene vi ser. Til venstre baksioden av et bregneblad, med 8X forstørrelse. Vi ser sporehopene med enkeltsporer, og kommer næremere formeringssyklusen til de blomsterløse plantene. Tilsvarnede kan vi dissekere blomster fra blomsterplantene, og lære spredningsøkolgoi. Mer om frukter og frø finner du på denne siden. Du finner også en side om blomsterløse planter.

Vi har brukt enkle foldeluper. De er billige, og elevene kan ha dem med ut. Bilder er bra, men det å se objektene direkte og håndterlig, har en egen verdi.

Det skal ikke så mye forstørrelse til for å observere og oppleve den bittesmå naturen på en annen måte. Her har vi tømt en utelampe som tydeligvis tiltrakk seg insekter gjennom sommeren. Straks vi legger dyret under lupen, finner vi karakteristiske trekk, som sier oss noe om levevis, og hvilken dyregruppe det tilhører. Spørsmålet om art må vi legge til side, vi kan ikke skille mellom tusenvis av insekt-eller vepsearter. Kroppsbygning og bein viser at det er et insekt, med årevinger.Dette er trolig en solitær veps, som trenger lange antenner og lang sugesnabel. Her har vi altså funnet et dødt dyr for undersøkelse. Insekter kan man også fange og bedøve, men husk å opptre etisk forsvarlig, og ikke bruke høyerestående dyr. (forskrift om bruk av dyr i forsøk)


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *