En fremmed art

Om å arbeide utforskende i felt og videre på skolen

Fagerfredløs

Vi skal bruke denne planten for å drøfte hvordan vi kan arbeide med en fremmed art i undervisningen. Nettstedene til Miljølære og Artsdatabanken, med appen ‘artsorakel’, vil hjelpe oss i arbeidet med planlegging, identifisering, registrering og vurdering.

Planlegge på kart.

Artskart, miljolare.no og Kart i skolen gir oss anledning til å planlegge et utforskende feltarbeid, og finne ut hva som er registrert på stedene våre fra tidligere.

Vi zoomer inn på miljølære sitt kart over området vi vil undersøke, med resultater fra aktiviteten ‘fremmede arter’. Røde prikker viser tidligere registreringer. Om vi velger informasjon fra en av prikkene kan vi finne informasjon om art, observasjon og observatør.

Eleven får informasjon om arter som har vært funnet tidligere, og som det kan være verd å se etter. Det aller mest spennende er likevel å finne flere. Få prikker på kartet tilsier at området ikke er så nøye undersøkt.

Artskart har samme type kart, og mange av resultatene er importert fra Miljølære. Noen flere arter dukker opp, og vi kan utvide hypotese-listen vår, og se oss ut områder vi vil undersøke nøyere. Kartet omfatter både et kommunalt deponi for kostesand, og et stort deponi for stein og jord fra hele regionen – kjenntegn på steder med samling av fremmedarter.

Miljølære sin aktivitet ‘fremmed arter’ gir både veiledning, fakta-ark og muligheten til å lage egne artskort for artutvalg ‘fremmede arter’. etter feltarbeidet kan elevene registrere funnene sine i aktiviteten. Observasjonen blir da synlige både på Miljølære og i Artskart, som vist i eksemplene ovenfor.

Artskort

Du kan selv sette sammen ditt utvalg av artskort, både for fremmede arter og en rekke andre utvalg, slik du ser i spalten til venstre i skjermbildet. Du kan også sette sammen egne utvalg, for eksempel planter og dyr du vet finnes i området ditt. Artskortene for fremmede arter kan du laste ned til fri bruk under:

I felt

Ute kan det være gull verd å ha med appen ‘artsorakel’. Elevene tar bilde av planten de finner, og får straks svar på sannsynlig artsbestemmelse. Appen er utviklet av artsdatabanken, og gir anledning til å gå videre og få informasjon om arten – for eksempel status på fremmedartlisten.

Ute har vi tatt bilde av fagerfredløs, det samme som er gjengitt lenger opp på siden. Artskart gir oss skjermen til venstre, med 100% treff på arten. I appen kan vi velge ‘om arten’, og se blant annet vurdering i fremmedartslisten, dersom arten finnes der. Vi ser at vinterkarse er vurdert til SE, svært høy risiko.

Registrering og undersøkelser.

Vel tilbake på skolen registrerer vi observasjonen av fagerfredløs. Vi legger til andre arter vi fant – sitkagran, dagfiol, kulenøkleblom og flere. Kanhende har en elevgruppe vært i fjæren og funnet Stillehavsøsters, som den på vignettbildet. Vi legger inn alle, og får opp visninger som den til venstre umiddelbart. Etter et døgn er observasjonene våre også kommet i Artsdatabankens artskart, som vist lenger opp på siden.

Undersøkelser

Hos Artsdatabanken kan vi lese mer om artene, og se status i fremmedartlisten. Her lærer vi om kategoriene artene er delt inn i, og ser at fredløsplanten er vurdert som ‘svært høy risiko’. Til sammenligning er kulenøkleblomen vurdert med ‘lav risiko’, men med stor fremgang på Vestlandet

.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *