Arbeid med ord og begreper

Naturfag er i stor grad et språkfag. Om du forstår fagets ord og begreper, har du langt på vei forstått faget. Felles oppfatning og forståelse av ordene er avgjørende for god formidling. På siden ‘ord og begreper’ har vi forklart ord som er brukt på denne nettsiden. Elevene kan være med på å lage slike forklaringer, og bygge opp en digital eller fysisk begrepsvegg, skrive i samskrivingsdokumenter, eller være med i diskusjoner om hvordan uttrykkene skal forståes.

Begrepslæring i praksis.

Bildet viser elever fra en ungdomsskoleklasse, som lærer i samarbeid med en bedrift i prosessindustrien. Containeren er en studie i matematiske begreper og forståelse av hulmål, logistikk og fagspråk. Netto, tara og brutto er grunnleggende, som parametre for masse og laste-evne. Logistikken – å fylle containeren – må også ta hensyn til volumene og målene for lengde, bredde og høyde, sett opp mot fylte paller. Det viser seg at en palle fylt med fabrikkens tyngste produkt, blir for tung. På den annen side vil det være ulønnsomt å sende en trekvart full container verden rundt. Vi må være smarte når vi stabler inn paller, tenke på alt, og bruke det matematiske og naturvitenskapelige språket.

Her følger noen enkle forslag til arbeid i klasserommet, med det naturvitenskapelige språket.

Begrepsveggen

Her er vist starten på en begrepsvegg innenfor et annet felt, økologien.

Ord, uttrykk og omgrepVår forklaring
Biologisk mangfoldArtene som finnes innenfor et definert område. Det kan være biologisk mangfold i en kommune, på uteområdet til skolen, i hele Norge, eller på jorden. Rikt biologisk mangfold, mange arter, viser som regel en sunn natur, mens artsfattigdom gir utsatt natur
PollineringProsessen blomsterplanter har for å sikre befruktning. Pollen er plantens sædceller, og de må overføres til hunn-organene, i en annen blomst.
PrimærproduksjonFotosyntesen bruker energi fra sollyset til å produsere karbohydrat. Denne produksjonen gir grunnlaget for alt liv på jorden, og den skjer i de grønne plantedelene.

Denne siden viser vår egen ordliste, med forklaring av ord og begreper som er brukt i poster på nettstedet.

Noen interaktive nettsider som kan være fine å bruke i arbeidet med ord og begreper:

Answergarden

er en interaktiv nettside, der ordene elevene skriver kommer opp som en ordsky umiddelbart. Her er stikkordet ‘evolusjon’, og alle skriver det de umiddelbart forbinder med begrepet. Ordene i ordskyen ‘vokser’ etter som de får flere stemmer. Med ordskyen på tavlen er det enkelt å få i stand diksusjoner i klassen om definisjoner, forklaringer, mistoppfatninger og ord til videre undervisning. Ordskyen kan støtte arbeidet med å lage en god begrepsvegg. Klikk på bildet for lenke til answergarden.ch

Padlet


I padlet kan du styre hvordan visningen av elevenes tekster skal ordnes. Det er ofte bra om elevene sitter sammen, og blir enige om hva de skal skrive. Tekstene deres kommer opp som lapper på padlet-veggen. Du kan også lagre eller skrive ut den ferdige veggen som en pdf. Eksempelet er fra en diskusjon mellom naturfaglærere, om evolusjonsundervisning.

Klikk på bildet for å omme til padlet.com

Quizlet

Du lager quizleten enkelt selv, men det finnes også mange ferdige å velge mellom. Quizleter lærere lager til elevene sine, ligger ute til fri bruk.

I en quizlet oppgir du ord og begreper. Eleven kan velge hvordan hun vil arbeide med ordene, slik valgmenyen på bildet viser. Her er vist flashcards med tema ‘søvn’. eleven prøver seg på en definisjn, og kan så snu kortet og se lærerens forklaring. Andre valg er mer spillaktige, og det er en ‘puggeside’.

Trykk på bildet for å se den aktuelle quizleten på nettet, eller velg lenken her:

Quizlet.com, hjemmeside

Quizlet om begreper i helseundervisningen

Invitasjonslenke til ‘klasse’ på Quizlet

https://quizlet.com/_9rchj4?x=1jqt&i=2keiww

Thinglink

Thinglink er en svært nyttig nettside – du kan lage forklaringer som ‘merkelapper’ direkte på film og bilder, eller et virtuelt escaperoom med 360 graders-video. I eksempelet her finner du enkle opplysninger om vekster i hagen. Thinglink er også et godt verktøy for elever, som alternativ til rapportskriving eller som selvstendig produkt etter et utforskende arbeid.

Lenke til thinglink (lenken i bildet sender deg til siden med bildet og ‘merkelappene’)


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *