Naturløype med artskort

Plakat av artskortene gir rike muligheter for å lage oppdrag, løyper og utforsking i nærmiljøet. På denne siden finner du noen forslag. Et utvalget av artskort kan du laste ned under. Artskort lager du enkelt selv fra denne siden på miljolare.no

.

Først en liten flytur over området der vi skal sette opp plakater fra artskortene. Vi ser et område med lynghei, beiteland, nysådd veikant, et kommunalt lagerområde, og utfylling av myr for nydyrking. Vårt ‘skoleområde’ med uteareal sentralt i bildet.

Vi bruker det røde huset som eksempel på en skole, eller for eksempel et hotell.

I området vårt setter vi ut plakater med artskort fra Miljølære, plassert omtrent som bildet viser. Utvalget her er tilpasset undervisning, som om huset var en skole. Læreren kan ha laget løypen ut fra egne undersøkelser eller observasjoner fra Miljølære, eller en klasse kan ha satt opp løypen for yngre elever. Det er med fremmede arter, fugler og vanlige trær vi kanskje ikke ser så nøye på til daglig. Om huset var et hotell, ville skolen samarbeide om å sette opp en hyggelig turløype med plakater av typiske planter, fugler og kanskje noen smådyr.

Den første plakaten er ved tjernet vi så på filmen – flyturen er den røde linjen på kartet. Området vårt er svært variert, med natur under press fra flere kanter. Vi ser på stedene etterhvert. Om vi skulle lage løype for turgåere, ville vi valgt lyngheien i landskapet oppover mot fjelltoppen der filmen starter.

Neste post er rynkerose, som vokser vilt på en plass der det dumpes kostesand. Spredning av masser på denne måten er en av de vanligste måtene fremmede arter invaderer nye områder.

Vi flytter oss nå ned til et område med nydyrking. Her er myr fylt igjen med stein, og det er lagt på en meter jord til grasproduksjon. Fremmedarten fagerfredløs dukker opp sammen med arter som vinterkarse og kulenøkleblom. Jorden er tydeligvis hentet fra hager. Les mer om undervisning om myr og naturødeleggelser på denne siden.

Vi går nå til en haug der det litt igjen av den vanlige tilgroingsnaturen som er blitt fremherskende langs kysten. Furu ble innført for 150 år siden, og sprer seg heftig. Plakaten viser en grønn kongle, og de karakteristiske nålene. Vi finner lett kongler i ulike stadier, og kan undervise om generasjonsvekslingen, og nakenfrøete planter.

Siste art i vår forenklete løype er kjøttmeisen. Vi har satt plakaten på vårt eget uteareal, innunder rognetreet der meisen hekker i klassens fuglekasse med overvåkingskamera.

Løypekartet vårt blir slik. Observasjoner, oppdrag, utforsking, dokumentasjon, samarbeid og utvikling av postene avhenger av målsetting og alder. Vi kan enkelt lage en løype for de ulike årstidene, eller følge artene våre gjennom fenologien i et år. Se mer om fenologi, feltarbeid og observasjon på andre av sidene på nettstedet.

Under kan du laste ned alle bildene som en pdf, og én som har flere forslag til bruk av artskort.


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 responses to “Naturløype med artskort”

  1. Linda Mork-Knudsen Avatar
    Linda Mork-Knudsen

    Tusen takk, Frede! Inspirerende for meg. Håper jeg kan lage en slik løype i nærmiljøet til skolen min. Vi har en uke på våren der alle trinn skal jobbe med biologisk mangfold. Ønsker deg god helg. Klem og mange gode tanker fra Linda.

    1. fredethorsheim Avatar

      Svært kjekt om noe kan være til litt inspirasjon og kanskje til og med til nytte. Ha en fin helg videre og lykke til med mangfoldsuken, – heldige elever!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *